Myndigheder og virksomheder har efter CPR-loven adgang til at abonnere på oplysninger fra CPR.
Offentlige myndigheder har efter CPR-lovens § 31 ret til at modtage alle oplysninger fra CPR vedrørende en person, forudsat at myndigheden er berettiget til at modtage oplysningerne efter databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven.
Private virksomheder, foreninger mv. har efter CPR-lovens § 38 ret til at få leveret oplysninger fra CPR om en større afgrænset kreds af personer, som virksomheden på forhånd har identificeret enkeltvis enten via personnummer, navn og fødedato eller navn og adresse.
Det er herudover et krav, at den private virksomhed er berettiget til at modtage oplysningerne efter databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven.
Det betyder i praksis, at en privat virksomhed kan abonnere på sine kunders oplysninger, når virksomheden har identificeret den enkelte kunde, og når den private virksomhed efter databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven kan godtgøre et sagligt formål med at abonnere på den enkelte kundes oplysninger. At virksomheden står i et løbende kreditforhold til dig kan eksempelvis være virksomhedens saglige grundlag for at abonnere på dine oplysninger. Dette gælder f.eks. dit teleselskab.
Oplysninger som videregives til private virksomheder
Omfatter kun en begrænset del af CPR’s dataindhold:
- Ubeskyttede navne- og adresseoplysninger
- Stilling
- Markedsføringsbeskyttelse
- Kreditadvarsel
- Dødsfald
- Forsvinding
- Udrejse
- Værgemål
Oplysning om personnummer videregives således aldrig.
Dog vil private virksomheder, f.eks. bankerne, i almindelighed få oplyst personnummeret direkte fra kunden og benytte dette til entydig identifikation. I sådanne tilfælde fremstår abonnementet som et abonnement med personnummer og personnummeret vil – for at sikre korrekt identifikation – blive returneret til virksomheden ved levering af ovenstående oplysninger.
Hvorfor abonnerer en virksomhed eller offentlig myndighed på mine oplysninger?
Du kan rette henvendelse til virksomheden eller myndigheden og bede dem om at forklare, hvorfor virksomheden eller myndigheden abonnerer på dine oplysninger.
Ofte vil en søgning via en søgemaskine på internettet kunne anvendes til at finde virksomhedens eller myndighedens kontaktoplysninger. Du kan også anvende det anførte CVR-nummer til at identificere virksomheden via et opslag på https://cvr.dk.
Ofte vil en direkte kontakt til virksomheden hurtigt og enkelt afdække grundlaget for et abonnement, f.eks. at du er kunde hos den pågældende virksomhed. Hvis virksomheden eller myndigheden ikke kan redegøre for, hvorfor de abonnerer på dine oplysninger, og dermed ikke kan godtgøre et sagligt formål med abonnementet, kan du bede virksomheden eller myndigheden om at opsige abonnementet. På www.cpr.dk kan du finde en skabelon til brug for henvendelse til enten myndighed eller virksomhed.
Hvis virksomheden eller myndigheden ikke kan godtgøre et sagligt formål med abonnementet og ikke vil opsige abonnementet, kan du rette henvendelse til CPR-kontoret og anmode om, at abonnementet slettes. CPR-kontoret vil herefter træffe en afgørelse om, hvorvidt abonnementet skal slettes. Ved behandling af anmodningen vurderes det forud for afgørelsen, hvorvidt virksomheden eller myndigheden må antages at have et sagligt formål med at abonnere på dine oplysninger.
Nedenfor nævnte abonnementer giver erfaringsmæssigt ofte anledning til spørgsmål:
Rigspolitiet abonnerer på et betydeligt antal personer, idet Rigspolitiet er ansvarlig for flere store registre.
Styrelsen for It og Læring abonnerer på et betydeligt antal personer, idet institutionen er ansvarlig for den tekniske administration af Statens Uddannelsesstøtte (SU). Det drejer sig om abonnement på alle SU-modtagere, deres forældre og ofte også disse forældres børn samt SU-modtagernes eventuelle egne børn. Efter SU-reglerne vil styrelsen i visse tilfælde desuden abonnere på ægtefæller eller registrerede partnere til SU-modtagernes forældre.
Experian A/S udfører generel kreditovervågning for en lang række pengeinstitutter, finansieringsselskaber, kontokortselskaber, benzin- og olieselskaber, teleselskaber og andre private virksomheder, som anvender abonnementsordninger eller tilsvarende. Generel kreditovervågning indebærer, at virksomheden, f.eks. et teleselskab eller en bank, har anmodet Experian om at oplyse banken eller teleselskabet herom, hvis en kunde bliver registreret som dårlig betaler. Experian modtager derfor oplysninger fra CPR for at kunne udføre denne opgave. At Experian abonnerer på dine oplysninger i CPR, er derfor ikke ensbetydende med, at du er registreret i RKI. Ved registrering af en betalingsanmærkning i RKI vil den pågældende person altid modtage et brev fra RKI.
Du kan læse mere om kreditovervågning og kreditoplysning på datatilsynets hjemmeside www.datatilsynet.dk.
Post Danmark og DAO m.fl. er som godkendte postvirksomheder efter postlovens § 13 berettiget til at oprette og anvende en modtagerdatabase og løbende ajourføre denne med relevante oplysninger fra bl.a. CPR. Sådanne postvirksomheder modtager derfor ofte oplysninger fra CPR om alle personer bosat i Danmark.
FK Distribution (FORBRUGER-KONTAKT A/S) er en virksomhed, der omdeler reklamer og ugeaviser samt abonnements- og medlemsblade. FK Distribution administrerer Nej Tak-ordningerne for adresseløse reklamer og ugeaviser i Danmark, og anvender oplysninger om navn og adresse til validering af ønsker om til- og afmeldinger til ordningerne samt til- og afmeldinger i forbindelse med flytninger.
Mange virksomheder og myndigheder benytter servicebureauer til at drifte kundedatabaser og andre it-services. F.eks. benytter en række pengeinstitutter Bankernes Edb-Central (BEC a.m.b.a) eller Skandinavisk Data Center A/S (SDC A/S), og de fleste kommuner benytter KMD A/S. I disse tilfælde modtager servicebureauet dine oplysninger på vegne af en myndighed eller en virksomhed, f.eks. din bank. For så vidt angår BEC og SDC A/S bemærkes, at du på hhv. BEC hjemmeside www.bec.dk og på SDC A/S hjemmeside, www.sdc.dk, kan finde en liste over de banker, der benytter hhv. BEC eller SDC A/S som servicebureau.
Styrelsen for It og Læring har ansvaret for udarbejdelse af uddannelsesstatistik til Undervisningsministeriet. Der abonneres via kundenummer 4959 på oplysninger om eleverne i det danske uddannelsessystem og deres forældres, herunder oplysninger om fødested og statsborgerskab. Oplysningerne anvendes udelukkende til statistiske opgørelser. For at sikre en retvisende uddannelsesstatistik trækkes der løbende oplysninger.
Geomatic A/S er en privat data- og analysevirksomhed, der leverer it-løsninger til vedligeholdelse af kunde- og medlemsdatabaser til blandt andet en række tele- og forsyningsselskaber samt retailkæder. Hvis Geomatic abonnerer på oplysninger om dig, er det derfor på vegne af en eller flere af Geomatics kunder, der i hovedsagen kommer fra ovennævnte brancher.